Pokud je dostatek očkovací látky, projde strakonickým očkovacím centrem až 1000 lidí za den. O hladký chod centra se starají jak sestry a lékaři, tak dobrovolníci, kteří jsou pro příchozí klienty laskavými průvodci. Útroby strakonického očkovacího centra ukrývají dokonce i místnost pro záchranáře. Sousedí s čekárnou. V ordinaci záchranářů má při každém provozu OČKA službu člen Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. „Jsou tam pro případ náhle vzniklé poruchy zdraví kohokoli z přítomných. Naši záchranáři jsou na velmi akutní stavy trénovaní, takže jsou takovou pojistkou. Zatím jsme však žádné vážnější zdravotní potíže neřešili, a to ani v souvislosti s očkováním,“ vysvětluje vedoucí lékařka strakonické Zdravotnické záchranné služby Zuzana Hornychová.
Na směnách v OČKU se záchranáři střídají nepravidelně, ale vždy tam někdo z nich je. „Do služby do OČKA chodíme dobrovolně, nad rámec svých služeb,“ uvedla usměvavá komunikativní záchranářka, která ale nechtěla prozradit své jméno.
Záchranáři mají v OČKU plně vybavenou místnost, se vším, co by mohli potřebovat, včetně defibrilátoru, léků a dalšího vybavení. „Zatím jsem ho nepotřebovala. Ošetřovala jsem pár lidí, kterým se udělalo nevolno. Většinou ale jejich problémy pramenily z psychického rozrušení, případně se jim udělalo nevolno, když bylo venku horko. Nezažila jsem tu, že by zdravotní obtíže přímo souvisely s očkováním,“ dodala záchranářka. V případě, že by někdo opravdu zkolaboval, začnou záchranáři s jeho ošetřováním a zároveň zavolají vůz zdravotnické záchranné služby. Ta by vyjížděla ze svého stanoviště v areálu nemocnice.
Službu konající záchranář několikrát za hodinu projde očkovací centrum, aby se přesvědčil, zda někdo nepotřebuje jeho pomoc. Oranžový oblek záchranáře často upoutá pozornost klientů. „Někdy mě lidé zastaví a dávají mi vyplněné souhlasy s očkováním. Tak jim samozřejmě poradím,“ uzavřela zdravotnice, kterou po službě v OČKU čekala noční směna na záchranné službě.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top