U jižního křídla jsou vidět stavební přípravy nukleární magnetické rezonance, probíhá stavební příprava. „Předpoklad zprovoznění této nové a vysoce žádané diagnostické kapacity je v létě 2018,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Fiala. Jde o vyšetřovací metodu, která nevyužívá rentgenové záření, ale pomocí vysoké magnetické intenzity zobrazuje především vnitřní orgány lidského těla. Cena přístroje je 27,5 milionu korun bez DPH, což je podpořeno dotací IROP. Jihočeský kraj jako zřizovatel přispěl částkou 15 procent. Stavební úpravy do výše přibližně pět milionů korun poskytuje strakonická nemocnice z vlastních zdrojů. Nejbližší oddělení magnetické rezonance je v písecké nemocnici.

 

Ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Jak byste popsal funkci zařízení?

Jde o vyšetřovací metodu, která nevyužívá rentgenové záření, ale pomocí vysoké magnetické intenzity zobrazuje především vnitřní orgány lidského těla. Pomocí MR je možné získat řezy určité tělesné oblasti, ty dále zpracovávat a spojovat až třeba k výslednému 3D obrazu požadovaného orgánu.

 

Na jakém principu pracuje?

Magnetická rezonance využívá silné magnetické pole a elektromagnetické vlnění s vysokou frekvencí. Na rozdíl od CT vyšetření, které je s MR někdy alternativní, tedy nenese žádná rizika způsobená zářením, má nulovou radiační zátěž. Podstatou barevného odlišení jednotlivých tkání je jejich rozdílné chování při stejném vnějším působení. Vyšetření se provádí buď s nebo bez použití kontrastní látky (gadolinium vpichem do žíly).

 

Není přece jen něčím pro pacienty nebezpečné?

Jedinou nevýhodou vyšetření MR je určitá hlučnost zařízení.

 

zdroj: Strakonický deník