Větší pohodlí, rychlejší zpracování dat. To jsou dva zásadní klady, které představuje nový rentgenový přístroj v blatenské poliklinice.

Ten představili včera. Nový přístroj nahradil zařízení, které pracovalo od roku 1988. "V Poliklinice Blatná provozujeme rentgenovou ambulanci od 1. ledna 2015. Za přispění města Blatná jsme tehdejší přístroj zdigitalizovali, čím získal na rychlosti, ale přesto už nevyhovoval," řekl na slavnostním uvedení do provozu ve středu 7. června ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Rentgen pracoval v Blatné od první světové války, do soukromé péče přešel v roce 2014.

Slavnostního představení se zúčastnila také jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. "Vzpomínám si, že před rokem jsem tady tak trochu plakali, jak potřebné by bylo získat nový přístroj a slíbil jsem, že když se nám tahle věc podaří, přijedu. Jsem ráda, že jsem mohla svůj slib splnit a do Blatné přijet," uvedla Ivana Stráská.

Nový přístroj umožňuje snímek pacienta okamžitě poslat na rentgenové pracoviště do strakonické nemocnice, kde ho lékař okamžitě vyhodnotí, popíše a výsledek ihned pošle zpět na ambulanci v Blatné. Pacienti se tedy žádného zdržování obávat nemusejí.

Loni byly nejčastějšími úkony rentgen kostí a kloubů končetin (1089 případů) a rentgen hrudníku (1129 případů).

Pracoviště je otevřené v pondělí od 7 do 11.30 hodin a od 12 do 15.30 hodin, úterý až pátek 7 až 11.30 hodin a 12 až 14 hodin. Nový přístroj přišel na cca dva miliony korun. Nyní je ve zkušebním provozu.

Zdroj: Strakonický deník

 

 

Nový rentgen mohou využívat pacienti Polikliniky Blatná na Strakonicku. Je technicky vyspělejší a šetrnější pro pacienty. Jeho pořízení, včetně stavebních úprav prostor si vyžádalo náklady přesahující dva miliony korun. Řekl to ve středu 7. června Tomáš Fiala, ředitel strakonické nemocnice, která na poliklinice provozuje čtyři odborné ambulance, laboratoře a právě i zmíněný rentgen.

Nový rentgen nahradil svého předchůdce, který byl již nevyhovující. „Od letošního dubna byl ve zkušebním provozu a ten potvrdil, že je vše v pořádku. Je samozřejmě technicky vyspělejší a šetrnější pro pacienty," dodal Fiala.

Finanční příspěvek na pořízení nového přístroje podle hejtmanky Ivany Stráské plně koresponduje s krajskou zdravotnickou politikou. „Kvalitní a dostupná lékařské péče pro všechny Jihočechy patří dlouhodobě mezi naše základní priority. Nový rentgen v Blatné je důkazem toho, že se nám to daří naplňovat," uvedla Stráská.

Nový rentgen si pochvaluje i praktická lékařka pro dospělé z Blatné Yvona Kotroušová. „Jsem z něj jednoznačně nadšená. Jedná se o další krok k tomu, aby se zdejší zdravotnictví rozvíjelo a pacienti z Blatenska měli stále lepší léčebnou péči," sdělila.

Jenom za loňský rok absolvovalo rentgenové vyšetření na Poliklinice Blatná 4 300 pacientů.

zdroj: Týdeník Strakonicko

 

FOTOGALERIE ze společenského setkání