Ambulanci ORL v Nemocnici Strakonice, a.s. vede od srpna 2024 nové lékařka MUDr. Petra Nedorostová. Specializuje se na diagnostiku a léčbu pacientů všech věkových kategorií – jak ambulantních, tak i hospitalizovaných. Ambulance se nachází v přízemí pavilonu N.O.R.D. a pacientům nabízí odborné vyšetření sluchu, včetně vstupních a periodických prohlídek pro riziková pracoviště, léčbu akutních a chronických zánětů dýchacích cest a polykacích obtíží, ultrazvukové vyšetření krku, následná vyšetření na CT, MR a další odborná vyšetření a také odstranění kožních lézí na obličeji a krku v lokální anestezii. Lékařka Petra Nedorostová se oboru ušní-nosní-krční věnuje od roku 2013.

Od listopadu 2013 až do června 2015 jsem pracovala na ORL klinice v Thomayerově nemocnici v Praze, kde jsem více méně střídavě pracovala v ambulanci pro dospělé a v ambulanci pro děti. Poté jsem se rozhodla k doplnění dalšího vzdělání odejít do Německa, kde jsem po půlročním studiu němčiny v Berlíně nastoupila na Kliniku ORL a plastické chirurgie s centrem pro štítné žlázy ve městě Aue v Sasku.
Proč jste si zvolila právě ušní, nosní, krční?
Původně jsem začala pracovat hned po škole na interním oddělení. No rychle jsem změnila pracoviště za ORL kliniku, jelikož zde spektrum nemocí zahrnuje taky chirurgii a úrazy a zároveň prochází všemi věkovými kategoriemi, včetně dětí. Kromě možnosti pracovat na klinice tenhle obor umožňuje taky práci v ambulanci s poměrně velkým diagnostickým spektrem od poruch sluchu, rovnovážného ústroji, přes akutní a chronické potíže v naši oblasti až po úrazy a onkologické pacienty.
Kdo Vás ve vaší profesní dráze nejvíce ovlivnil?
Když tak nad tím přemýšlím, tak asi můj předešlý nadřízený, který nás všechny na pracovišti od začátku v podstatě ,,nutil" ke všem základním školením, které tenhle obor zahrnuje, ve smyslu diagnostiky poruch sluchu, vertiga, sonografických vyšetření včetně punkčních vyšetření. A tak každý, kdo jeho kliniku po delším čase opouští, je schopen samostatné práce na ambulanci a je schopen si tyhle diagnostická vyšetření provést a vyhodnotit okamžitě sám bez nutnosti pacienta odesílat k dovyšetření na dalším pracovišti, kdy dochází k dalšímu prodlení času ke stanovení diagnózy a nasazení terapie. Doktor R. Stumpf je ve svém oboru velice talentovaný, schopný a váženy lékař ale zároveň bez toho aby se vyvyšoval nad své spolupracovníky nebo podřízené. Naopak, vždy vyslechne a reaguje na podněty od svých spolupracovníků. A dle mého názoru jenom takový šéf může být skutečným vzorem začínajícího lékaře.
Odkud vedla Vaše cesta do Strakonic? Jste Jihočeška?
Nejsem Jihočeška. Pocházím z malé vesnice ze Slovenska. Ale jak se časem ukázalo, můj manžel je zatvrzelý Jihočech, který se do své vlasti chtěl vrátit, aby svým dětem mohl ukázat krásy kraje :)
Jaké zákroky a vyšetření pacientům ve Strakonicích a ve Vodňanech poskytujete?
Základní ORL vyšetření a ošetření, včetně rigidní endoskopie, tympanometrie, audiometrického vyšetření, vyšetření sluchu v rámci screeningu v 5 letech, sonografického vyšetření krku, elektrokoagulace nosní sliznice u epistaxe, odstranění menších kožních lézí v oblasti obličeje a krku v místním znecitlivění.
Je potřeba se do ambulance/ambulancí objednávat?
Určitě upřednostňujeme, když se pacient předem telefonicky objedná a to i s akutními potížemi. Zatím se nám nestalo, že bychom pacienta s akutním problémem, který předem nezavolal, nestihli vyšetřit. Hlavně u dětí se třeba zánět středního ucha rozvine během noci a to týden nepočká. Samozřejmě akutní krvácení, dušnost nebo otok v oblasti krku musí být ošetřen ihned.
Je tedy lepší předem zavolat i když k vám pacient míří s akutním problémem?
I v tomhle případě je lepší předem zavolat, jestli nejde o život ohrožující stav. Pro skutečně akutní problém naše hodná sestřička zatím vždy termín během dne našla.
Plánujete do budoucna nějaké další rozšiřování spektra možných vyšetření v ORL ambulanci a pokud ano, tak jaká to budou?
V blízké budoucnosti je v plánu zavedení diagnostiky flexibilním endoskopem a to včetně diagnostiky polykacího aktu ve spolupráci s logopedkou. Ráda bych se vrátila i k diagnostice závratí ze strany vestibulárního aparátu a v trošku vzdálenější budoucnosti (1-2 roky) bychom se taky rádi věnovali nastavení sluchadel.

 

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top